Per januari 2025: strengere controles belastingdienst schijnzelfstandigheid bij ZZP'ers

Over schijnzelfstandigheid

Schijnzelfstandigheid is, zoals het woord doet vermoeden, de situatie waarin het lijkt alsof De uitvoerder van betaalde werkzaamheden een zelfstandige is, maar dat feitelijk niet is. Een ZZP’er (zelfstandige zonderpersoneel) is volgens de wet DBA (Wet deregulering beoordeling arbeidsrelatie)pas écht zelfstandig als hij aan 3 voorwaarden voldoet, namelijk:

  • Gezagsverhouding, de ZZP’er mag zelf bepalen hoe hij of zij de opdracht uitvoert.
  • Persoonlijke arbeid, de ZZP’er mag het werk ook door iemand anders laten doen zonder controle van de opdrachtgever.
  • Beloning, de ZZP’er krijgt alleen een vergoeding voor de gemaakte uren, uitgevoerde activiteiten en overige toegevoegde waarde

Voldoet de ZZP’er niet aan een van deze voorwaarden, dan is hij waarschijnlijk een schijnzelfstandige en is er sprake van verkapt loondienst tussen de ondernemer en de ZZP’er. Tot 1 mei 2016 was alleen de ZZP’er aansprakelijk voor schijnzelfstandigheid. Sinds de invoering van de wet DBA zijn ZZP’er én opdrachtgever aansprakelijk.

Vanaf 1 januari 2025 wordt de regelgeving aangescherpt. De Belastingdienst mag vanaf dan direct een maatregel opleggen bij schijnzelfstandigheid, zelfs met terugwerkende kracht tot 5 jaar terug in de tijd. Indien jouw medewerker alleen jou als opdrachtgever heeft, en gedurende langere tijd, let dan heel goed op. De duur van de samenwerking kan daarbij een indicatie zijn voor de belastingdienst: zoals bijvoorbeeld bij andere dienstverbanden zonder urenafspraak ontstaat over het algemeen het ‘rechtsvermoeden van een dienstverband’ na 3 maanden werkzaamheden.

Op 11 november 2024 heeft de Raad van State een adviesgegeven op het wetsvoorstel VBAR, Verduidelijking Beoordeling Arbeidsrelaties en Rechtsvermoeden. De Raad van State schrijft dat ‘bij zowel werkgevenden als werkenden de behoefte lijkt te bestaan om de onderlinge arbeidsverhouding niet(langer) te baseren op een arbeidsovereenkomst’. De minister wordt hiermee teruggestuurd naar de tekentafel.


Wat is verkapt loondienst?

Verkapt loondienst of een verkapt dienstverband wil zeggen dat de ZZP’er eigenlijk aangemerkt moet worden als werknemer in loondienst. De schijnzelfstandige heeft dan recht op een arbeidscontract en alle daarbij horende regels en plichten volgens de wet DBA (Wet deregulering beoordelingarbeidsrelaties).

Wat zijn de gevolgen van een verkapt dienstverband voor de opdrachtgever?

Als de Belastingdienst een verkapt dienstverband constateert bij een opdrachtgever – en er is sprake van kwaadwillendheid – dan kan de Belastingdienst een boete opleggen in de vorm van correctieverplichtingen of naheffingsaanslagen. Ben je niet kwaadwillend, dan geeft de Belastingdiensttips om de situatie aan te pakken. Volg je deze aanwijzingen niet op en is er vervolgens na 3 maanden nog steeds sprake van schijnzelfstandigheid, dan word je alsnog beboet. Indien de rechter eraan te pas komt kan er ook een boete opgelegd worden aan de inlener/opdrachtgever.

Wat zijn de gevolgen van een verkapt dienstverband voor de ZZP’er?

Het wordt wel eens vergeten, maar ook voor de ZZP’er kan het constateren van een verkapt dienstverband gevolgen hebben. Heb je onterecht belastingvoordelen voorondernemers gekregen, dan moet je die terugbetalen. Denk aan zelfstandigenaftrek of startersaftrek. Daarbovenop kunnenschijnzelfstandigen – ook met terugwerkende kracht – bij hun opdrachtgever een arbeidsovereenkomst claimen.

Wat kan Payroll Actief BV hierin voor je betekenen?

Als jij als opdrachtgever en de ZZP’er tot de conclusie zijn gekomen dat er sprake is van schijnzelfstandigheid kun je overwegen de ZZP’er in dienst te laten nemen. Wil je hierbij geen risico’s lopen dan kunnen wij van Payroll Actief als formeel werkgever optreden. Met het tarief dat je aan de ZZP’er betaald kan Payroll Actief jou een pro forma loonstrook sturen. Dan kun je in gesprek gaan met de ZZP’er over het bruto uurloon dat de ZZP’er, als werknemer van Payroll Actief BV, zal gaan verdienen. Hierbij is het belangrijkom te vertellen dat de nieuwe werknemer met de indiensttreding verzekerd is van loon bij ziekte, pensioen opbouwt, vakantiegeld en -uren opbouwt en recht heeft op verlofregelingen met loondoorbetaling.

Wij helpen u graag

Neem contact op

Onze medewerkers staan dagelijks voor u klaar.

Bekijk de voordelen

Benieuwd naar welke voordelen Payrolling voor uw bedrijf kan betekenen?

Bekijk de kosten

Bekijk wat de kosten zijn voor het gebruik van Payroll in uw organisatie.